Тракийска гробница,  подобна на Казанлъшката и Александровската, лежи край хасковското

...
Тракийска гробница,  подобна на Казанлъшката и Александровската, лежи край хасковското
Коментари Харесай

Археолози в надпревара с иманярите за уникална тракийска гробница

Тракийска гробница,  подобна на Казанлъшката и Александровската, лежи край хасковското с. Текето. На нея се е натъкнал през есента екип на доцент доктор Георги Нехризов. Могилата е в гориста околност, висока е 7 м, а диаметърът й е 40 м. Предполага се, че в гробницата има фрески. 

Това е третата такава гробница в страната и втората в Хасковско. Опитът за възобновяване на откритите фрагменти съставляват киматион - вид декорация, същата като тези в Казанлъшката и Александровската гробници, заяви доцент Нехризов, представен от TravelNews.bg.   
-->
Необходимо е работата на обекта край Текето да стартира незабавно, тъй като обектът към този момент е нападан от иманяри. Изкопите им са десетки, те в този момент са затрупани, сподели още  той.  

За да стартира работата по обекта, който съгласно учените, ще е от извънредно значение, бе оповестена дарителска акция. Необходими са незабавно 25 000 лева, с които да стартират геофизичните изследвания. Те ще покажат къде е входът на гробницата. След това предстоят още изследвания и консервация със защитно оборудване. За разкопките ще са нужни още 65 000 лева Надяваме се на хора с благоприятни условия и на такива с интерес към културата да оказват помощ. Подали сме искане до МК, само че не сме оптимисти поради обстановката в страната  и фактът, че се заделят към 3 млн. лева за година, а обектите, които аплайват, са стотици, сподели още доцент Нехризов. 

Ще сложим кутия в музея и  в Александровската гробница, към която има огромен интерес, като се надяваме посетителите да откликнат, разяснява  директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев. Той сподели, че щом стартират работите на обекта край Текето,ще изпрати археолози от музея.

" Стигна се молби за дарения поради обстановката у нас. Крайно време е политиците да помислят какво се случва. Ние, хората от културата освен желаеме, а можем доста да дадем ", сподели още той. 

В обстановка без бюджет, Община Хасково  ще обезпечи логистиката на обекта, с цел да бъде разчистен теренът и квалифициран за работа. 

Оригиналната Александровска гробница е в трагично състояние, алармира доцент Нехризов.

Вече 23 година там нищо не е направено, влагата се усилва, иманярската дупка и запушена единствено с ламарина, коренища стигат до стенописите. Преди към 2 години бе изработен оглед, бе решено какво да се направи, с цел да бъде избавен обектът, само че до ден сегашен нищо не е сторено, показа безпокойството си доцент Нехризов. 

Гробницата край Александрово бе открита през 2000 година от починали към този момент проф. Георги Китов.  по- късно благодарение на Япония е построено копие, с цел да се  спаси и резервира истинският обект.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР